Waarom Obama niet naar Kenia komt

President Obama komt niet naar Kenia. Hij reist volgende maand af naar Senegal, Zuid-Afrika en buurland Tanzania, maar laat zijn vaderland links liggen. Waarom bezoekt Obama Kenia niet en hoort het publiek de Ware Waarheid achter zijn afwijzing wel?

 Obama had het nog zo beloofd: voor het einde van zijn presidentschap zou hij Kenia bezoeken. Maar aan deze belofte lijkt hij zich niet te gaan houden, ondanks de verbondenheid die velen in Kenia met Obama voelen. Met het komende bezoek aan Afrika lijkt de laatste kans verkeken: de recente voorgangers van Obama maakten immers allen één grand tour door het Donkere Continent. En, laten we eerlijk zijn, Afrika lijkt überhaupt geen prioriteit voor Obama. Geen bezoek van de verloren zoon aan het volgens hem ‘magische’, ‘prachtige’ land waar zijn politiek incorrecte (stief)oma en politiek onsuccesvolle halfbroer nog wonen. De regeringnam de afwijzing laconiek op en velen lijken te begrijpen dat Obama ook nog 50 andere Afrikaanse landen voorbij vliegt. Maar niet alle Keniaanse ‘reaguurders’ zijn even begripvol.

Obama’s keuze is echter begrijpelijk. Ondanks dat Kenia een regionale grootmacht is, is het land economisch niet belangrijk genoeg om het te vereren met een bezoek van de machtigste man van de wereld (Kenia’s economie is in grootte vergelijkbaar met die van Fairfax County, Virginia). Bovendien, Tanzania steekt Kenia naar de kroon en ook China’s nieuwe leider verkoos recentelijk een bezoek aan Dar es Salaam boven Nairobi.

Het eerste speerpunt in het Afrikabeleid van Obama’s administration is democratisering en zijn enige bezoek tot nu toe aan Sub-Sahara Afrika de afgelopen 5 jaar bracht hem naar Ghana, een (relatief) baken van democratie en stabiliteit. Kenia, met de door het Internationale Strafhof verdachte Kenyatta aan het hoofd, zou geen onomstreden keuze zijn. Een bezoek van de Amerikaanse president zou gezien kunnen worden als een Amerikaanse goedkeuringsstempel voor de rommelig verlopen verkiezingen. De Kenianen waren al gewaarschuwd. ‘Choices have consequences, zinspeelde de hoge Amerikaanse diplomaat Carson. Het land dat een president koos die op antiwesterse sentimenten inspeelde tijdens zijn campagne, wordt nu niet vereerd met een bezoek van de leider van de westerse wereld.

Wellicht vreest Obama ook het beeld dat ontstaat als hij naar Kenia reist. Als senator heeft hij het land bezocht en toen al waren er duizenden mensen op de been om hem te begroeten. Ik kan de bijtende commentaren van rechtse commentatoren op Fox News al horen, bij de aanblik van hordes Afrikanen, velen daarvan ook nog eens moslim, die hem zullen begroeten als één van hen: ‘Show us your birth certificate, Barack HUSSEIN Obama!

Niet alleen rechtse Amerikanen geloven in samenzweringstheorieën, Kenianen kunnen er ook wat van. Laat mij als import-Keniaan een duit in het zakje doen door te onthullen wat de échte rede is dat POTUS Kenia niet bezoekt: familiewraak. OMG! Ik zal het uit leggen. Tom Mboya, één van Kenia’s meest legendarische politici, was een goede kennis van Barack Obama sr. en was verantwoordelijk voor het feit dat Obama op Hawaï kon studeren, alwaar hij Obama juniors moeder tegen het lijf liep. Zonder Mboya was president Obama er dus nooit geweest! De oppositiepoliticus werd echter vermoord. Velen zagen president Jomo Kenyatta, de vader van huidig president Uhuru Kenyatta, als het brein achter de moord.[1]

Genoeg grond voor een familievete. En daar blijft het niet bij! Een weinig bekend feit is dat Barack Obama sr. zijn vriend en mentor Mboya sprak vlak voor Mboya werd doodgeschoten voor een apotheek in downtown Nairobi. Obama sr. was dusgetuige in de daaropvolgende zaak en vreesde zelfs voor zijn eigen leven. Ook hij was immers een criticus van Kenyatta… Heeft Obama nog een appeltje te schillen met de Kenyatta’s? Hoe beter wraak te nemen dan door de president van Kenia publiekelijk te vernederen door hem te negeren.

Mocht Obama onverhoopt toch naar Kenia komen, dan weet ik trouwens het perfecte cadeau dat hij kan geven: The maneating lions of Tsavo, de hoofdrolspelers in één van Kenia’s beroemdste verhalen. In 1898, tijdens de aanleg van de spoorbaan van de havenstad Mombasa naar Uganda bleken twee leeuwen de smaak van Indiase take-away te pakken te hebben. De hongerige katten sleepten tientallen of zelfs honderden koelies, die werkten aan de spoorlijn, weg. Projectleider Lt. Col. John Henry Patterson schoot de beesten uiteindelijke neer. De enorme leeuwen staan nu opgezet in het ‘Field Museum of Natural History’. In Chicago. Inderdaad, de thuisbasis van Obama. Dit kan haast geen toeval meer zijn…

Hij zal ook wel moe zijn van alle rare samenzweringstheorieën, dus Obama: haal die leeuwen op en kom naar je geboorteland! We zullen je met open armen ontvangen.

 


[1] Ook het recente rapport van de Truth, Justice and Reconciliation Commission(zelf overigens ook onderwerp van samenzweringstheorieën) lijkt die kant op te wijzen.

Leave a comment